
Què fem
Atletic Can Deu CF / Manuel Torrejón
Memòria i resiliència per les ciutats de barris
Veu de Veïns és un laboratori veïnal de participació ciutadana per la memòria col·lectiva i la cohesió social dels barris.
Un projecte obert d’etnografia participativa i antropologia aplicada que treballa sobre la intervenció comunitària per recuperar les pràctiques veïnals i la construcció dels relats comunitaris.
Treballem per assolir la cohesió social i la millora de la qualitat de vida, que ens permeti crear estructures de cooperació, consens i reivindicació del barri com a espai social dintre del seu context cultural a partir del diàleg entre veïns. Acompanyem a les entitats veïnals, potenciant el seu paper com altaveu del barri, del seu passat i les seves reivindicacions per construïr el futur.
Ho fem creant escenaris d’interacció social i dialogant amb les entitats sobre 10 idees.
01_Desenvolupament
Construir una narrativa solidària del relat de barri, amb la missió de contribuir al desenvolupament integral de tots els seus habitants, millorant-ne el sentit de pertinença i la qualitat de vida.
02_ Participació
La iniciativa popular per crear processos participatius en la pressa de decisions sobre el desenvolupament de la comunitat i les relacions socials per mitja del consens.
03_Diàleg
El debat i discussió entre organitzacions socials per escoltar la ciutat, entre ciutadans per intercanviar les seves opinions i afectes.
04_Experiència
Donar visibilitat i potenciar el valor de la gent gran dins de la comunitat local, com a referents del saber i l’experiència viscuda.
05_Solidaritat
Fomentar comunitats estables donant suport a persones vulnerables per construir un futur en comú dins d’espais d’igualtat.
06_Cohesió
Trencar les barreres d’exclusió social per motius d’origen, gènere, creences i edatisme, a favor de la col·laboració, la confiança i reciprocitat.
07_Empoderament
Empoderar als joves amb projectes per desenvolupar al barri i la ciutat amb l’acompanyament de l’experiència dels adults i la gent gran.
08_Innovació
La creativitat de la ciutadania per reflexionar sobre les seves necessitats i fer front al reptes socials més rellevants.
09_Coneixement
Recuperar i difondre els testimonis orals dels barris com a eina de transmissió del saber i coneixement local.
10_Talent
Aprendre en comú per desenvolupar les habilitats i el pensament col·lectiu, l’intercanvi d’experiències i la transmissió cultural.

Origen
Veu de Veïns és un laboratori d’innovació social impulsat per l’antropòleg i artista visual Isidor Fernàndez. Vinculat intensament des de finals dels anys 90 al moviment associatiu, desenvolupa diferents projectes d’innovació social i digital, com la Xarxa Ciutadana del districte de Sant-Montjuïc Xarxa3 i BcNet, Xarxa Ciutadana de Barcelona impulsada des de Torre Jussana i l’Ajuntament de Barcelona.
Forma part del 2007 al 2010 de l’equip del Citilab Cornellà com a coordinador del Social Media Lab, aportant les eines de l’etnografia per la recuperació de la memòria popular de les persones grans al projecte Senior Lab.
Durant la residencia artística a Jiwar Barcelona l’any 2017, comença a definir el seu llenguatge propi entre l’antropologia i la creació per definir les línies de treball sobre la memòria col·lectiva de Veu de Veïns.
Des de l’any 2005 és editor i fundador de l’Archivo Antropología Visual i el 2013 crea Etnoler, treballant com antropòleg independent per dinamitzar comunitats, processos participatius i gestió estratègica d’organitzacions.
És membre de l’Associació Catalana de Professionals de l’Antropologia (ACPA).