Una ciutat dintre de la ciutat

El projecte del polígon Can Deu es va planificar l’any 1969 com un conjunt de 1.600 habitatges, dels que es van construir 1.201

A finals de la etapa del desarrollisme durant la dictadura franquista, el barri de Can Deu es va dissenyar l’any 1969 com un polígon d’habitatges a l’extrarradi de la ciutat de Sabadell. La proposta dels arquitectes era un conjunt de 1600 habitatges, dels que es van construir 1201, planificats en quatre sectors.

Per no repetir la errada d’altres barris sense equipaments públics, els arquitectes van insistir en els aspectes sociourbanistics del projecte, dotant al barri de un centre cívic, auditori i teatre, piscina, biblioteca, dispensari sanitari, locals per botigues i comerços, un centre de tallers i vials amb zones per vianants i espais enjardinats.

El seu disseny es va planificar en quatre sectors al voltant del Centre Cívic, projectats cadascun per un equip d’arquitectes diferents:

  • Azua i Pardal
  • Bracons i Picola
  • Coll, Vicens i Casulleras
  • Pedragosa, Sauquet i Valls

“Can Deu es va dissenyar per diferents arquitectes, però que tenien una visió conjunta i compartien un concepte sociològic; que havia de ser un barri pacificat, amb places pels veïns i només amb circulació de cotxes al perímetre i l’eix central.”

Isidre Soler i Clarena, antic veí de Can Deu

L’ánima del concepte social del projecte fou l’arquitecte Xavier Valls Bauzà, qui va definir el caràcter humanístic del polígon d’habitatges, implementant tots els serveis per una petita ciutat autosuficient dins de la ciutat de Sabadell.

L’any 2017, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet el va retre un homenatge amb un plaça al seu nom. Va morir juntament amb 21 persones més l’any 1987, a l’atemptat d’ETA al Centre Comercial Hipercor de Barcelona.

Setembre de 1972. Can Deu des de la carretera de Matadepera. / Isidre Soler Clarena

Diari de camp Can Deu

Gràcies a

Amb el suport de

Fons documentals

error: El contingut d'aquest lloc web pertany a les persones, entitats i organitzacions que hi participen. Gràcies!